За родители и наставници: 6 работи што можете да ги направите за подобро на менталното здравје на тинејџерите

Адолесценцијата е клучна фаза од развојот што носи уникатни предизвици за тинејџерите, вклучувајќи ги и грижите за менталното здравје. Како родители и наставници, од суштинско значење е да се даде приоритет на благосостојбата на младите и да им се обезбеди потребната поддршка. 

za-roditeli-i-nastavnici-6-raboti-shto-mozhete-da-gi-napravite-za-podobro-mentalno-zdravje-na-tinejdzerite-01.jpg

Со поттикнување на отворена комуникација, промовирање на здрави навики, негување на односи, едукација за менталното здравје и соработка со професионалци - можеме да создадеме средина што ја поддржува и ја подобрува благосостојбата на тинејџерите.

Заедно, да дадеме приоритет на менталното здравје на тинејџерите, давајќи им сила да се справат со предизвиците на адолесценцијата со самодоверба.

Отворена комуникација

Поттикнете ја отворената и неосудувачка комуникација со тинејџерите. Создадете безбеден простор каде што ќе се чувствуваат удобно да ги изразат своите мисли, чувства и грижи.

Активно слушајте ги нивните перспективи, валидирајте ги нивните емоции и давајте емпатични одговори. Вклучете се во редовни разговори за менталното здравје за да помогнете да се намали стигмата што го опкружува.

Промовирајте навики за здрав начин на живот

Нагласете го значењето на здравиот начин на живот, вклучувајќи правилна исхрана, редовно вежбање и доволно сон. Охрабрете ги тинејџерите да се вклучат во физички активности во кои уживаат и помогнете им да воспостават урамнотежена рутина.

Едуцирајте ги за влијанието на добро нахранетото тело врз менталната благосостојба, нагласувајќи ја важноста на техниките за грижа за себе и намалување на стресот, како што се вежби за свесност и релаксација.

za-roditeli-i-nastavnici-6-raboti-shto-mozhete-da-gi-napravite-za-podobro-mentalno-zdravje-na-tinejdzerite-02.jpg

Негувајте силни врски

Охрабрете ги тинејџерите да градат позитивни врски со пријателите, членовите на семејството и менторите. Поддржете ги нивните напори да се приклучат на клубови, тимови или организации во заедницата каде што можат да развијат социјални вештини и да поттикнат чувство на припадност.

Помогнете им да се справат со предизвиците во односите, учејќи ги за решавање конфликти и емпатија.

Научете ги вештините за управување на емоциите

Опремете ги тинејџерите со ефективни механизми за управување со стресот, анксиозноста и другите емоционални предизвици. Охрабрете ги да истражуваат активности кои промовираат самоизразување, како што се пишување, уметност или музика, а можете и заедно како група да посетите некоја работилница.

Научете ги на стратегии за решавање проблеми и помогнете им да развијат отпорност за да се вратат од неуспесите. Охрабрете да побарате помош од доверливи возрасни, советници или професионалци за ментално здравје кога е потребно.

za-roditeli-i-nastavnici-6-raboti-shto-mozhete-da-gi-napravite-za-podobro-mentalno-zdravje-na-tinejdzerite-05.jpg

Поттикнете ја здравата употреба на технологија

Водете ги тинејџерите за одговорна и здрава употреба на технологијата. Промовирајте балансирано време пред екранот, нагласувајќи ја важноста на исклучувањето од социјалните медиуми и дигиталните одвлекувања.

Научете ги за безбедноста на интернет, за превенција од сајбер-малтретирање и за потенцијалното влијание на прекумерното време на екранот врз менталното здравје.

Охрабрете ги да се вклучат во офлајн активности кои поттикнуваат креативност, социјална интеракција и личен раст или поминување барем 3 часови во денот со исклучен интернет.

za-roditeli-i-nastavnici-6-raboti-shto-mozhete-da-gi-napravite-za-podobro-mentalno-zdravje-na-tinejdzerite-04.jpg

Едукација за ментално здравје

Промовирајте ја писменоста за менталното здравје кај тинејџерите. Обезбедете информации соодветни на возраста за вообичаени состојби на менталното здравје, предупредувачки знаци и достапни ресурси.

Помогнете им да разберат дека барањето помош за проблеми со менталното здравје е знак на сила, а не на слабост.  Негувајте култура на емпатија, разбирање и поддршка и во домашната и во училишната средина.

Ако не сакаат да зборуваат отворено, можете да направите анонимна онлајн форма со неколку прашања која можат да ја пополнат вашите ученици за да пронајдете на што треба да се фокусирате за да им помогнете.

M. Г. | Црнобело / фото: freepik.com

Би можело да ве интересира:

4 предупредувачки знаци дека менталното здравје треба да ви стане приоритет Дали лесно станувате гневни, дури и за најбаналните работи? А, дали ви се чини д...
12 совети како да се грижите за вашето ментално здравје Ако сте имале некаква траума,, како сообраќајна незгода, сексуален напад или смр...
Како да реагирате доколку наидете на лице со деменција кое е изгубено? Не ја оставајте личноста сама и кога разговарате со неа, зборувајте јасно и со к...
Фебрилни конвулзии кај деца: Кои се причините, како да ги препознаете и како да реагирате? Ако сè се прави правилно и во консултација со лекар, фебрилните конвулзии кај по...
Како да препознаете дали вашето дете има крупни сипаници и како да му помогнете? Колку дена децата што имаат сипаници се заразни, како можете да му помогнете на ...
„Засрамувачки“ симптоми и проблеми со здравјето кои не треба да ги криете од лекарот Хемороиди, прекумерно потење, намалено либидо – само затоа што некои проблеми со...

Најчитани неделава

sonovnik-sidebar.jpg