8 знаци кои укажуваат на проблеми со менталното здравје кај жените (и зошто се посклони на нив)

Женскиот мозок и начинот на којшто се третирани во општеството се едни од факторите кои влијаат кај жените да се развијат ментални болести. Кои знаци укажуваат дека можеби ви е потребна помош од лекар или психолог?

8-znaci-koi-ukazhuvaat-na-problemi-so-mentalnoto-zdravje-kaj-zhenite-i-zoshto-zhenite-se-poskloni-na-mentalni-bolesti-01.jpg

Проблемите со менталното здравје вклучуваат промени во расположението, мислите и однесувањето.

Од анксиозност до шизофренија, нарушувања во исхраната и борба со зависности – ова се состојби што подеднакво можат да бидат детектирани и кај мажите и кај жените.

Сепак, се смета дека жените може да покажат малку поинакви симптоми и кај нив менталните нарушувања влијаат поразлично отколку кај мажите.

Постојат повеќе причини заради кои жените почесто се соочуваат со проблеми со менталното здравје. Некои се поврзуваат со нивните тела, а другите се поврзуваат со третманот што го добиваат во општеството.

8-znaci-koi-ukazhuvaat-na-problemi-so-mentalnoto-zdravje-kaj-zhenite-i-zoshto-zhenite-se-poskloni-na-mentalni-bolesti-02.jpg

Кои се најчестите причини за проблемите со менталното здравје кај жените?

Биолошки фактори

Мозокот на жените е поинаков од мозокот на мажите и тоа може да влијае врз менталното здравје.

Жените често имаат повеќе емпатија и емотивно разбирање, што е добро од една страна, но од друга страна, може да ги направи посклони на депресија и анксиозност.

Притисок од општеството

Жените се соочуваат со голем број очекувања и притисоци.

Општеството им наметнува голем број очекувања поврзани со изгледот и секогаш се очекува жените да бидат топли, љубезни и пријателски настроени.

За некои жени овие очекувања може да бидат причина за стрес и проблеми со менталното здравје.

8-znaci-koi-ukazhuvaat-na-problemi-so-mentalnoto-zdravje-kaj-zhenite-i-zoshto-zhenite-se-poskloni-na-mentalni-bolesti-03.jpg

Родова неправедност

Жените често се соочуваат со ужасен третман само заради својот род.

Без разлика дали станува збор за помалата плата или за негативните коментари, овој неправеден третман може да доведе до повеќе проблеми со менталното здравје кај жените.

Злоупотреба и тешки животни приказни

За жал, многу е поверојатно жените да бидат жртви на злоупотреба или насилство (физичко, сексуално или емоционално) и овие тешки искуства може да имаат долготрајни последици врз нивното ментално здравје.

8-znaci-koi-ukazhuvaat-na-problemi-so-mentalnoto-zdravje-kaj-zhenite-i-zoshto-zhenite-se-poskloni-na-mentalni-bolesti-09.jpg

Продолжува на следната страница...Би можело да ве интересира:

4 предупредувачки знаци дека менталното здравје треба да ви стане приоритет Дали лесно станувате гневни, дури и за најбаналните работи? А, дали ви се чини д...
12 совети како да се грижите за вашето ментално здравје Ако сте имале некаква траума,, како сообраќајна незгода, сексуален напад или смр...
Симптоми кои се јасен знак дека треба да го однесете детето на очен лекар Го покрива едното око, го држи телефонот премногу близу до лицето или многу чест...
Синдром на нервозни црева: Зошто се јавува и можат ли да се контролираат непријатните симптоми? Подуеноста, дијарејата и констипацијата се најчестите симптоми на таканаречениот...
Кои промени на стапалата и ноктите можат да бидат знак за некаков проблем со здравјето? Ако имате многу сува кожа којашто се лупи, и покрај добрата нега на стапалата, м...
Зошто понекогаш окото ни „игра“ и дали е знак за сериозен проблем? Играњето на окото е појава со која сме се соочиле скоро сите. Во повеќето случаи...

Најчитани неделава

sonovnik-sidebar.jpg