Биполарност - Знаци како да ја препознаете


Биполарност - Знаци како да ја препознаете

Биполарното пореметување претежно е промена на расположението со осцилации од потиштено, депресивно до еуфорично позитивно расположение.

bipolarnost-znaci-kako-da-ja-prepoznaete-001.jpg

Промените на расположението може да се појават од неколкупати во текот на годината, до неколкупати во денот.

Постојат два типа на биполарност:

Биполарно пореметување тип 1 подразбира промени на расположението кои значајно влијаат на школувањето, работата и односите со луѓето. Тешки се и опасни.

Биполарно пореметување тип 2 е поблага верзија. Може да се појави промена во функционирањето, но личноста може да продолжи со секојдневните активности.

Суптилни знаци по кои може да ги препознаете биполарните лица:

Емоции

 • Чувство на незадоволство кое не престанува
 • Чувство дека сакаат да плачат без никаква видлива причина
 • Брзо губење на интерес
 • Не уживаат во работите кои порано им правеле задоволство
 • Чувствуваат немир и вознемиреност
 • Ја губат самодовербата
 • Се чувствуваат бескорисно, безнадежно
 • Раздразливи се
 • Размислуваат за самоубиство

Мисли

 • Не можат да мислат позитивно и да се надеваат
 • Тешко им е да донесат дури и наједноставни одлуки
 • Тешко им е да се сконцентрираат

Физички

 • Губење на апетит и тежина
 • Тешкотии при заспивање
 • Се будат порано од вообичаено
 • Се чувствуваат крајно изморено
 • Отсуство на желба за секс

Однесување

 • Тешко ги започнуваат и завршуваат дури и наједноставните обврски
 • Било што може да ги расплаче
 • Избегнуваат контакт со други луѓе

Втората страна на биполарните личности е моментот кога се во манија, односно екстремно возбудување, енергија и оптимизам.

Во тие моменти ги имаат следниве симптоми:

 • Претерано се возбудени и среќни
 • Ги иритираат другите луѓе кои не го делат нивниот поглед на светот
 • Се чувствуваат поважни од другите
 • Идеите не престануваат
 • Брзо преминуваат од една на друга идеја
 • Не можат и не сакаат да спијат
 • Прават планови кои се грандиозни и нереални
 • Активни се и се движат брзо
 • Зборуваат брзо
 • Донесуваат моментални одлуки со катастрофални последици
 • Брзоплето ги трошат парите

M. Д. | Црнобело

Би можело да ве интересира:

Како влијае дијабетесот кај деца и тинејџери? Младите луѓе кои развиваат дијабетес имаат поголем ризик од здравствени предизви...
Три совети за да го избегнете секојдневниот стрес кој непотребно ве мачи Се будите доцна и мора брзо да се облечете за да стигнете на рабо...
Побрзо ќе помине ако одлежите: Грешки кои ги правите кога сте настинати Не се лажете дека сте настинале затоа што сте седеле надвор на ниски температури...

Најчитани неделава

sonovnik-sidebar.jpg