Зошто по неколку испиени пијачки сакаме да запалиме цигара?


Зошто по неколку испиени пијачки сакаме да запалиме цигара?

Веројатно голем дел од непушачите ќе ги интересира ова прашање, со оглед на тоа што на секој кој што е непушач барем еднаш во животот додека бил поднапиен му се случило да запали цигара.

zosto-po-nekolku-ispieni-pijachki-sakame-da-zapalime-cigara-2.jpg

Дали некогаш сте се прашале зошто по неколку испиени пијачки сакаме да запалиме цигара?

Можеби нема да верувате, но целата оваа ситуација има логично, но и научно докажано објаснување.  Потребата за пушење се јавува како резултат на начинот на кој никотинот влијае на нашата меморија, а другиот е во тоа што кога никотинот се комбинира со алкохолот истиот го намалува нивото на допамин.

Заедно, овие два механизми прават цигарите да изгледаат навистина „неодоливи“.

zosto-po-nekolku-ispieni-pijachki-sakame-da-zapalime-cigara-3.jpg

Да бидеме малку поконкретни, никотинот ги зајакнува невронските врски и до 200 проценти, а ова зајакнување е основа за формирање на нова меморија. До вакво зајакнување може да дојде само кога таканаречените наградни центри испратиле допамински сигнал.

Сепак, вреди да се напомене дека и покрај тоа што никотинот и алкохолот иницираат зголемување на допаминот, тие ќе ве направат среќни само доколку се консумираат одделно.

Теоретски, тоа е циклус којшто започнува кога алкохолот ќе ги намали позитивните сеќавања за пушењето, па земате цигара. По пушењето на цигарата се намалува нивото на допамин, па вие повторно имате потреба да испиете уште една пијачка и циклусот продолжува.

Ваквите повремени моменти на никотинско-алкохолна среќа нема да ве убијат, сепак најважно е да внимавате ваквата практика да не премине во навика.

С. У. | Црнобело

Би можело да ве интересира:

Зошто луѓето се зависни од слатки, цигари и секс? Животот се состои од ситниците. Понекогаш, вкусната храна, чашата вино и средбат...
Како ставив крај на токсичната врска со здравата исхрана? Замислете на момент дека сте срна. Шетате низ шума кога наеднаш се појавува чове...
Домашни пастили од 2 состојки против болно грло Зачекоривме во сезоната на грип и настинки, а тоа значи дека треба да го најдеме...