Што ќе се случи ако почнете редовно да пешачите?


Што ќе се случи ако почнете редовно да пешачите?

Сите знаеме дека пешачењето е секогаш добра опција, но дали сте знаеле колку бенефити всушност има за вашето здравје?

shto-kje-se-sluchi-ako-pochnete-redovno-da-peshachite-01.jpg

Според медицинско списание, пешачењето помага во намалување на ризикот од хронични заболувања и се смета за чудо помеѓу докторите.

Она што го прави пешачењето толку добро е всушност директната поврзаност со срцето и зглобовите, па тоа влијае на целокупното здравје.

Токму затоа, треба пешачењето да ви стане дел од секојдневната рутина, независно дали ќе биде како замена за користење превозно средство или ќе одвоите посебно време во денот за пешачење.

Што ќе се промени и како пешачењето ќе влијае на вашето здравје?

1. Со 40 минути (не мора одеднаш) пешачење на ден ќе ви се регулира крвниот притисок.

shto-kje-se-sluchi-ako-pochnete-redovno-da-peshachite-002.jpg

2. 7 часа пешачење на неделно ниво, го намалува ризикот од рак на дојка по менопауза за 14%.

shto-kje-se-sluchi-ako-pochnete-redovno-da-peshachite-03.jpg

3. Според истражувањата, 3.000-7.000 изодени чекори дневно може да бидат ефективни за спречување дијабетес тип 2.

shto-kje-se-sluchi-ako-pochnete-redovno-da-peshachite04.jpg

4. Витаминот Д е поврзан со кревки коски, скршеници и тешкотии во одење, а ефективен начин да го зголемите нивото на витаминот е со 15-30 минути пешачење на ден, додека има сонце.

shto-kje-se-sluchi-ako-pochnete-redovno-da-peshachite-05.jpg

5. Креативноста на човекот се зголемува за време на пешачење и кратко по завршувањето со пешачењето.

shto-kje-se-sluchi-ako-pochnete-redovno-da-peshachite-06.jpg

6. Пешачењето од 30-45 минути на ден го подобрува имунолошкиот систем и го штити од чести настинки.

shto-kje-se-sluchi-ako-pochnete-redovno-da-peshachite-07.jpg

7. Пешачењето го забавува процесот на стареење и го одржува телото така што не дозволува да биде неактивно и да има проблеми со движење.

shto-kje-se-sluchi-ako-pochnete-redovno-da-peshachite-08.jpg

М. М. | Црнобело

Би можело да ве интересира:

Зошто е опасно да имате недостаток на витамин Д и како да ги препознае... Недостатокот на витамин Д е посебно непожелен за бебињата, па затоа во зимскиот ...
Пет лековити зачини кои треба повеќе да бидат дел од вашата исхрана Познато е дека зачините имаат благотворно дејство за организмот на човекот, па з...
Ќе станете поубави, видот може да се влоши: Што ќе се случува со вашет... Стравот од стареење е вообичаен кај сите, посебно кај оние кои полека се приближ...