Жените почесто имаат мигрени отколку мажите, а постои и причина за тоа


Жените почесто имаат мигрени отколку мажите, а постои и причина за тоа

Мигрената може да нападне и кога воопшто не ја очекувате. Едноставно, си седите и си ја гледате работата, а веќе во следната секунда чувствувате дека болката ви врши притисок врз очите.

zhenite-pochesto-imaat-migreni-otkolku-mazhite-a-postoi-i-prichina-za-toa-01.jpg

Чувството е најнежно кажано, ужасно, а мигрената многу почесто ги напаѓа жените отколку мажите. Причината за тоа можеме да ја бараме токму во нивото на естроген во телото.

Естрогенот е навистина моќен - помага да се одржи здрав и редовен циклус, ја стабилизира температурата, го регулира холестеролот, помага во обновата на колагенот и ги чува коските. Според најновите сознанија, премногу естроген предизвикува болка во мозокот, односно добро познатата мигрена.

zhenite-pochesto-imaat-migreni-otkolku-mazhite-a-postoi-i-prichina-za-toa-02.jpg

И додека едни се среќни што можат да ги пребројат вкупниот број мигрени за цел живот на една дланка, други за две недели имаат и по 7-8 пати. Некои успеваат да функционираат и покрај болката, а има и такви кои завршуваат во болница.

Жените многу почесто имаат хронични мигрени, а бројката споредена со мажите ја зголемуваат токму хормоните. Сепак, не секоја мигрена е предизвикана од нивото на естроген. Од друга страна, тестостеронот помага во полесно закрепнување од мигрени, но и за нивна поретка појава. Токму поради ова, многу жени имаат страшни мигрени кога се во ПМС или во тек на месечниот циклус.

zhenite-pochesto-imaat-migreni-otkolku-mazhite-a-postoi-i-prichina-za-toa-03.jpg

Една од теориите е дека нивото на естроген си поигрува и со нашата чувствителност на болка. Од една страна, ако е нивото на естроген ниско, ќе чувствувате болка, а ако е превисоко, болката е уште поголема. Од друга страна, нормалните нивоа на естроген во телото ве прават помалку чувствителни на болка, што значи во овој случај најважен е балансот.

Она што ѝ понатаму ја мачи науката е зошто жените не реагираат еднакво на терапијата против мигрена како и мажите. Затоа, не може да се препишат само едни таблети, туку многу жени решението го наоѓаат во најразлични лекови против болка, во комбинација со некој суплемент и храна или зачини.

Е. Д. | Црнобело

Би можело да ве интересира:

На што сè се способни луѓето кои страдаат од мигрени? Мигрената сама по себе воопшто не е забавна и на оној кој страда, во моментот ко...
8 работи кои ги правите секој ден, а им штетат на вашите очи Дали знаете дека со тоа што пуштате светло во канцеларијата додека низ прозорцит...
10 видови болка кои можеби укажуваат на нешто посериозно Постојат болки кои понекогаш можеби ги трпите, но со ова можете да си нанесете в...