Го гледав филмот за Џеј – Три дена подоцна, сѐ уште сум под импресии

Ова не е музичка биографија на Џеј, ова е приказна за неговото детство, за тоа како тој добил една единствена шанса да успее и да побегне од улицата и да направи нешто од себе. Ова не е филм што како „Тома“ ќе ве остави потресени, емотивно истрошени и изморени, но, сепак, успева да го долови времето и минатото во кое многумина од нас израснале, а носи и една убава поука за помладите.

go-gledav-filmot-za-djej-tri-dena-podocna-s-ushte-sum-pod-impresii-01.jpg

По филмот за Тома Здравковиќ, Србите одлучија да направат уште еден филм посветен на познат фолк пејач, а тоа е Џеј Рамадановски.

Филмот „Недеља“ ги руши рекордите за гледаност во регионот, а ја опфаќа приказната за успехот на момчето од белградската населба Дорќол и неговите најблиски пријатели.

go-gledav-filmot-za-djej-tri-dena-podocna-s-ushte-sum-pod-impresii-03.jpg

Филм кој е насловен „Недеља“, во чест на најпознатата песна на познатиот пејач и во кој глумат и неколку македонски актери, како Бајрам Северџан, Емра Куртишова и Санела Емин, а имаше своја премиера и во Скопје, минатата недела.

View this post on Instagram

A post shared by Emra Kurtishova Stojanova (@emra.kurtishova)

Реакциите за филмот се најразлични. Некои се импресионирани, а други, пак, разочарани, критикуваат дека целта на филмот била само да се заработат пари врз името и делото на познатиот музичар.

Имав можност да го погледнам филмот „Недеља“ и, да бидам искрена, сѐ уште сум под импресии.

Ова не е филм што како „Тома“ ќе ве остави потресени, емотивно истрошени и изморени, но, сепак, успева да го долови времето и минатото во кое многумина од нас израснале.

go-gledav-filmot-za-djej-tri-dena-podocna-s-ushte-sum-pod-impresii-07.jpg

Ќе се обидам да ги сублимирам сопствените импресии, без да навлегувам премногу во приказната. Таман толку-колку да ве натерам да купите билет и да го погледнете, но да не ви откријам што ќе видите.

Пред да продолжам понатаму, морам да нагласам дека композиторот и пејач Хусеин Алајиќ Хуса, кому му припадна улогата на Џеј, маестрално го одигра ликот.

Со оглед на тоа што тој имал можност да настапува како танчар на некои од настапите на Џеј, Хуса успеа идентично да ги преслика танцовите движења, но и да ја пренесе харизмата што Џеј ја поседуваше на сцената.

go-gledav-filmot-za-djej-tri-dena-podocna-s-ushte-sum-pod-impresii-06.jpg

Успеа да прикаже како детето од улица целосно се менува на сцената и заборава на своите проблеми и маки кога настапува и кога пее. Како зрачи со харизма, на која никој не може да одолее.

Ова е за пофалба дотолку повеќе што Хуса не е актер и немал образование како некои познати личности - туку неговата игра е производ само на талентот.

Исто така, одлично беше и детето Ален Исмаили кое ја толкуваше улогата на Џеј во младоста. И, тука ќе застанам... И ќе се обидам да одговорам на сите оние што упатија и критики и велат дека се разочарани од филмот.

Продолжува на следната страница...



Би можело да ве интересира:

Кој морничав филм да го изгледате викендов, според хороскопскиот знак? На Лавовите сигурно ќе им се допадне Interview with the Vampire, додека Близнаци...
10 ужасни филмови кои вреди да ги изгледате (и веќе се сметаат за култни) The Room се смета за најлошиот филм на сите времиња кој мора да се изгледа, доде...
Го гледав филмот „Barbie“ – Кои ми беа првите впечатоци и зошто треба да му дадете шанса? Шарениот розов свет ве учи што значи да се самоспознаете, тангира повеќе важни т...
10 филмови со силни и инспиративни жени во главните улоги Бремена тинејџерка која носи тешка одлука за најдоброто на нероденото дете, сред...
Адам Сендлер е на врвот – Кои се најплатените актери за 2023-та? Веројатно на листата очекувате имиња како Марго Роби и Леонардо ди Каприо, но ви...
10 филмови кои ќе ви бидат како мини-одмор овој мај In Bruges ќе ве однесе во магичниот белгиски град Бриж, додека Tracks ќе ви ја п...

Најчитани неделава

sonovnik-sidebar.jpg