Најбезбедните и најопасните земји за 2022 година – Македонија е на подобра позиција од лани

Поради конфликтот, Украина е земја која бележи најголем пад во однос на безбедноста, додека Македонија се искачила за една позиција за разлика од лани и сега се наоѓа на 36-тото место од 163 рангирани земји.

najbezbednite-i-najopasnite-zemji-za-2022-godina-makedonija-e-na-podobra-pozicija-od-lani-001.jpg

Vision of Humanity е невладина организација која секоја година изработува листа на која ги рангира државите според безбедноста.

Во извештајот познат како Global Peace Index се земаат предвид неколку фактори според кои се оценуваат државите и нивната безбедност.

Неодамна беше објавен извештајот за 2022 година и, според резултатите, Исланд важи за најбезбедна земја за живот. Всушност, Исланд се наоѓа на првото место уште од 2008 година.

najbezbednite-i-najopasnite-zemji-za-2022-godina-makedonija-e-na-podobra-pozicija-od-lani-02.jpg

Најопасна за живот е Авганистан, и тоа петта година по ред, а на дното на листатa се наоѓаат и Јемен, Сирија, Русија и Јужен Судан. Како што е наведено во извештајот, овие земји се едни од најнебезбедните не само во 2022-ра, туку и во претходните три години.

За оваа година земен е предвид и конфликтот во Украина, поради што оваа земја бележи можеби најголем пад кога станува збор за нејзината безбедност. Сега Украина се наоѓа на 153-тото место и бележи пад од 17 позиции.

najbezbednite-i-najopasnite-zemji-za-2022-godina-makedonija-e-na-podobra-pozicija-od-lani-04.jpg

Европа се смета за најмирниот континент во светот и овде се наоѓаат седум од десетте најбезбедни држави.

Резултатите покажале дека оваа година било забележано влошување на состојбата во 71 држава. Од друга страна, кај дури 90 земји било забележано подобрување, вклучувајќи ја и Македонија.

najbezbednite-i-najopasnite-zemji-za-2022-godina-makedonija-e-na-podobra-pozicija-od-lani-05.jpg

Од 163-те земји што се наоѓаат на листата, Македонија е на 36-тото место и оваа година се искачила за една позиција.

najbezbednite-i-najopasnite-zemji-za-2022-godina-makedonija-e-na-podobra-pozicija-od-lani-06.jpg

Од соседните држави, единствено Бугарија има подобар резултат од нас и се наоѓа на 24-тото место. Албанија се наоѓа на 41-вото, Грција на 53-тото, додека Србија на 52-рото место.

najbezbednite-i-najopasnite-zemji-za-2022-godina-makedonija-e-na-podobra-pozicija-od-lani-03.jpg

На следната страница 10-те најбезбедни и 10-те најопасни држави за 2022 година...Би можело да ве интересира:

30 фото докази колку убава земја беше Украина, пред војната Сте слушнале ли за зелениот „Тунел на љубовта“ во Украина? Се смета за едно од н...
11-годишно девојче со уникатна генетска карактеристика – родена е со две различни бои на коса (фото) Бела од Англија има вид генетско нарушување поради кое ја има најуникатната...
Девојка (23) и нејзиниот партнер (63) ја разбрануваа јавноста: „Ме разгалува со скапи подароци, сите... Вилоу (23) и нејзиниот партнер (63) се соочуваат со многу критики поради нивната...

Најчитани неделава

sonovnik-sidebar.jpg