8 знаци дека имате високо ниво на стрес-хормони во организмот (и како да го намалите)

Дебелењето, особено во областа на лицето и стомакот, е чест симптом дека во вашето тело има повеќе кортизол – главниот стрес-хормон.

8-znaci-deka-imate-visoko-nivo-na-stres-hormoni-vo-organizmot-i-kako-da-go-namalite-01.jpg

Таканаречените стрес-хормони почнуваат да се лачат кога нашето тело е изложено на стрес.

Во стресни ситуации, нашето тело бара начин да се заштити, па функцијата на овие хормони е да го овозможат тоа.

Тие го забрзуваат пулсот, ги мобилизираат изворите на енергија во случај да треба да се бориме или бегаме и, генерално го подготвуваат телото да се справи со потенцијално опасна ситуација.

Главниот стрес-хормон во нашето тело е кортизолот.

8-znaci-deka-imate-visoko-nivo-na-stres-hormoni-vo-organizmot-i-kako-da-go-namalite-02.jpg

Иако го поврзуваме со стрес, кортизолот има и други важни функции во нашето тело, вклучувајќи контролирање на воспаленијата во телото, регулирање на крвниот притисок и контролирање на циклусот за спиење.

Ова значи дека кортизолот е важен за нашиот организам, но може да создаде проблеми ако го има во многу големи количества.

Иако зголеменото лачење на кортизолот и другите стрес-хормони е нормално во опасни ситуации, стресниот начин на живот го тера нашето тело да лачи кортизол и кога нема потреба од тоа.

Проблемите кои можат да настанат од големото нивото на кортизол и други стрес-хормони се навистина бројни:

  • Анксиозност и депресија
  • Главоболки
  • Проблеми со срцето
  • Проблеми со концентрацијата и меморијата
  • Проблеми со дигестивниот систем
  • Проблеми со спиењето
  • Дебелење

Па, како да познаете дали во вашето тело има многу стрес-хормони и што да правите во врска со тоа?

Знаци дека во вашето тело има многу стрес-хормони:

Промени во тежината, најчесто дебелеење

Ако немате направено промени во исхраната и физичката активност, но сепак сте качиле некој килограм, сосема возможно е да имате многу кортизол во организмот.

Најчесто се јавува дебелеење во областа на лицето и стомакот. Притоа можете да забележите и појава на стрии на стомакот.

8-znaci-deka-imate-visoko-nivo-na-stres-hormoni-vo-organizmot-i-kako-da-go-namalite-03.jpg

Пoјава на акни

Зголеменото нивото на стрес-хормоните може да го зголеми лачењето на масти на лицето. Ова, пак, честопати предизвикува акни.

8-znaci-deka-imate-visoko-nivo-na-stres-hormoni-vo-organizmot-i-kako-da-go-namalite-04.jpg

Пoјава на модринки

Ако во вашето тело има преголемо ниво на кортизол подолг период, може да се појави нарушување кое има влијание врз кожата и гo прави создавањето модринки многу лесно.

8-znaci-deka-imate-visoko-nivo-na-stres-hormoni-vo-organizmot-i-kako-da-go-namalite-05.jpg

Нередовни менструации

Стрес-хормоните можат да имаат влијание и врз репродуктивниот систем.

Поради ова, може да забележите нередовни менструации, а во некои случаи целосно прекинување на менструацијата.

8-znaci-deka-imate-visoko-nivo-na-stres-hormoni-vo-organizmot-i-kako-da-go-namalite-06.jpg

Зголемен апетит

Многу луѓе кога се изложени на стрес имаат желба за нездрава храна. Ова е познато и како „емоционално јадење“ и е вид обид да се справиме со негативните емоции со храна.

Со текот на времето, ако не се регулира стресот, ова може да доведе и до дебелеење.

8-znaci-deka-imate-visoko-nivo-na-stres-hormoni-vo-organizmot-i-kako-da-go-namalite-07.jpg

Проблеми со спиењето

Веќе спомнавме дека стрес-хормоните имаат влијание врз нашиот сон.

Ако ги има во големи количини, можат да бидат причина за разни проблеми со спиењето.

8-znaci-deka-imate-visoko-nivo-na-stres-hormoni-vo-organizmot-i-kako-da-go-namalite-08.jpg

Проблеми со дигестивниот систем

Сигурно и самите имате забележано дека кога сте под стрес, имате проблеми со дигестијата на храната.

8-znaci-deka-imate-visoko-nivo-na-stres-hormoni-vo-organizmot-i-kako-da-go-namalite-09.jpg

Висок крвен притисок

Иако уште не е познато како, експертите имаат утврдено дека кортизолот има улога во регулирањето на крвниот притисок.

Поради ова, ако го има во големи количини, може да го зголеми крвниот притисок.

8-znaci-deka-imate-visoko-nivo-na-stres-hormoni-vo-organizmot-i-kako-da-go-namalite-10.jpg

На следната страница - како да го намалите нивото на кортизол и другите стрес-хормони...Би можело да ве интересира:

9 тивки знаци дека треба повеќе да се грижите за себе Дури и да се трудите да живеете здраво, вашето тело може да страда... Има н...
Зошто имаме бенки и други израстоци на кожата и дали треба да нè загрижуваат? Израстоците на кожата како бенки и папиломи се нормална појава, но факт е дека в...
10 промени на телото кои некогаш можат да бидат знак за здравствен проблем Првутот е појава со која се соочуваат многумина, но ако никако не можете да се о...

Најчитани неделава

sonovnik-sidebar.jpg