Спасени животни, бројни хумани гестови: Убави и забавни моменти во Македонија по кои ќе ја помниме 2022 година

Малиот Дарин вторпат ја донираше својата коса, во Скопје ЗОО се родија лавчиња по повеќе од 20 години, а јутјуберот Стефан Лазаров му помогна на 18-годишно момче без родители да најде дом и работа, но и да продолжи со образованието – по кои други убави и позитивни моменти Македонците ќе ја помнат оваа година?

spaseni-zhivotni-brojni-humani-gestovi-ubavi-i-zabavni-momenti-vo-makedonija-po-koi-kje-ja-pomnime-2022-godina-01.jpg

Помеѓу пандемијата која иако забави, сепак уште трае, зголемените трошоци за живот, како и конфликтите во многу земји кои се чини дека се преблиску до нас, може да биде тешко да се фокусираме на убавите нешта.

Но, тоа не значи дека во 2022 година не сведочевме на мигови и настани кои ни покажаа дека и во Македонија има добри и хумани луѓе.

И кај нас се случуваат убави работи кои, без разлика колку мали и за некого можеби безначајни, сепак ни разубавиле барем еден ден.

Во продолжение неколку настани од Македонија кои нè развеселија и ни ја разубавија 2022 година:

По силното невреме што го зафати Скопје на 30-ти август и предизвика сериозна материјална штета, скопјанецот Марјан Калевски успеа да спаси неколку дрвца пред неговата зграда – дел ги исправил и прицврстил, а едно поголемо залепил со селотејп.

spaseni-zhivotni-brojni-humani-gestovi-ubavi-i-zabavni-momenti-vo-makedonija-po-koi-kje-ja-pomnime-2022-godina-02.jpg

Малиот Дарин (6) вторпат си ја скрати косата за да ја донира на дечиња болни од рак. Првиот пат, тој имаше само четири години.

spaseni-zhivotni-brojni-humani-gestovi-ubavi-i-zabavni-momenti-vo-makedonija-po-koi-kje-ja-pomnime-2022-godina-03.jpg

Јутјуберот Стефан Лазаров му помогна на 18-годишниот Неџат да си го среди животот. Младиот Неџат е поранешен штитеник на Домот за деца без родители, а со помошта на Стефан, сега има работа и дом, но и можност да го заврши образованието.

spaseni-zhivotni-brojni-humani-gestovi-ubavi-i-zabavni-momenti-vo-makedonija-po-koi-kje-ja-pomnime-2022-godina-04.jpg

Во скопската Зоолошка градина се родија три лавчиња, и тоа првпат по повеќе од 20 години. Всушност, во 2022-ра, во зоолошката имаше многу принови, вклучувајќи и лемур и лама.

spaseni-zhivotni-brojni-humani-gestovi-ubavi-i-zabavni-momenti-vo-makedonija-po-koi-kje-ja-pomnime-2022-godina-06.jpg

spaseni-zhivotni-brojni-humani-gestovi-ubavi-i-zabavni-momenti-vo-makedonija-po-koi-kje-ja-pomnime-2022-godina-05.jpg

Скопјанецот Ангел Јаневски самоиницијативно одлучил да ги среди клупите на автобуските постојки во Скопје кои во лето стануваат прежешки за седење. Па така, Ангел тапацирал неколку клупи низ градот.

spaseni-zhivotni-brojni-humani-gestovi-ubavi-i-zabavni-momenti-vo-makedonija-po-koi-kje-ja-pomnime-2022-godina-07.jpg

Продолжува на следната страница...



Би можело да ве интересира:

Стефан Лазаров прави свадба со Марта - бели гулаби пред црква, традиционални обичаи: „По 7 години вр... „Во врска сме скоро 7 години. Се запознавме во 2016-та година, Марта беше сè ушт...
Малиот Јосиф и мама Ирина Дишовска се дома - прва фотка од Павле Камилоски со синот Ирина Дишовска, која имаше навистина активна бременост, сега веќе е дома, а музи...
Македонката Андреа Кидд, фитнес тренер во Дубаи: „Се занемарив и имав депресија - ми требаа 10 годин... „Благодарна сум за секој успех, пад и сѐ што ми застана на патот и ме направи то...
Не се знае која е поубава - Познати дами од Македонија и нивните ќерки Некои се модели, некои актерки и пејачки, а некои се држат далеку од шоу - бизни...
Само се шегувал со фановите: Ламбе останува во Македонија „Дедо Мраз ме врати назад во Македонија. Ве поздравувам. Македонија е мојата све...
Браво! Сара секои 4 години ја донира својата коса за заболените од рак и ги поттикнува и другите „Дали знаеш дека за изработка на само ЕДНА перика потребно е 10 до 15 жени да до...

Најчитани неделава

sonovnik-sidebar.jpg