7 проблеми кои се појавуваат при недостаток од витамин А во телото


7 проблеми кои се појавуваат при недостаток од витамин А во телото

За телото да функционира правилно, потребни му се сите супстанци и витамини, но како да знаете коа има недостаток од некој?

7-problemi-koi-se-pojavuvaat-pri-nedostatok-od-vitamin-a-vo-teloto-01.jpg

Телото покажува различни симптоми кога има недостаток од магнезиум, калиум, од витамин Д и други витамини.

Витаминот А е неопходен за добар вид, ефективен репродуктивен систем и здрава кожа.

Се наоѓа во различна храна, па не треба да дозволите да дојде до голем недостаток.

Во продолжение – знаци кои укажуваат дека ви недостасува витамин А во телото:

Сува кожа

Витаминот А е еден од главните елементи кој е неопходен за кожните ткива и за хидратација на кожата. Неговиот недостаток честопати резултира со појава на егзема, заради сувоста на кожата.

7-problemi-koi-se-pojavuvaat-pri-nedostatok-od-vitamin-a-vo-teloto-02.jpg

Ноќно слепило

Ова е најчестиот симптом за недостаток на витамин А, а станува збор за проблем во очите, што предизвикува тешкотии за гледање во темница. Во затемнета средина, острината која видот треба да ја има е намалена и станува невозможно јасното гледање во темница.

7-problemi-koi-se-pojavuvaat-pri-nedostatok-od-vitamin-a-vo-teloto-03.jpg

Акни

Со оглед на тоа што витаминот А е задолжен за кожното ткиво, па целиот процес кој се одвива кога телото има недостаток од витаминот, доведува до појава на акни.

7-problemi-koi-se-pojavuvaat-pri-nedostatok-od-vitamin-a-vo-teloto-04.jpg

Проблеми со зачнување

Консумирањето храна богата со витамин А ја подобрува плодноста, а витаминот е неопходен за правилно функционирање на репродуктивниот систем.

Оние кои сакаат да останат бремени, како и трудниците, мора да го консумират во умерени количини со препорака од лекар, секако.

7-problemi-koi-se-pojavuvaat-pri-nedostatok-od-vitamin-a-vo-teloto-05.jpg

Слабо заздравување на рани

Телото ги лечи раните за кратко време благодарение на лачењето на колагенот, кој се наоѓа во здравите организми, благодарение на кој кожата останува здрава.

Витаминот А помага при лачење на колагенот, па ако забележите дека раните потешко ви заздравуваат од претходно, пробајте да ја смените исхраната и внесете витамин А.

7-problemi-koi-se-pojavuvaat-pri-nedostatok-od-vitamin-a-vo-teloto-06.jpg

Бавен раст

Витаминот А има посебно влијание кај децата за растот и развојот, па треба да обрнете внимание да го консумираат во умерени количини.

Развојот на видот и имунитетот се дополнителен плус.

7-problemi-koi-se-pojavuvaat-pri-nedostatok-od-vitamin-a-vo-teloto-07.jpg

Суви очи

Витаминот А исто така помага во лачењето на солзи и создавање влажност во очите, а ако се соочувате со сувост во очите, покрај тоа што ќе се консултирате со лекар, може да вметнете во исхраната и намирници богати со витамин А.

7-problemi-koi-se-pojavuvaat-pri-nedostatok-od-vitamin-a-vo-teloto-08.jpg

Храна богата со витамин A:

  • Варено јајце
  • Лосос
  • Спанаќ
  • Сладок компир
  • Морков
  • Тиква 
  • Бабури 
  • Брокула

М. М. | Црнобело

Би можело да ве интересира:

Прашок појак од сода бикарбона: Ги „убива“ болките за 2 минути, може да го излечи целото тело Постои начин да го внесете најважниот минерал во телото по скратен пат – преку к...
Интересни начини на кои телото се бори да ги врати хормоните во баланс Колку што е проучувано и колку што постојат сознанија за начинот на функционирањ...
8 работи што ќе му се случат на телото ако почнете секој ден да пиете сок од домати Намалување на тежина, подобрување на здравјето, третирање на нервите и зајакнува...