Зелка - Соновник - најобемниот македонски соновник | Sonovnik - CRNOBELO.com


Зелка

Term Main definition
Зелка

Ако садите: безгрижен живот; ако киселите: расправија во домот; ако јадете: желбата ќе ви се оствари.

Што значи да сонувате зелка?

Ако сонувате дека садите зелка

Ако садите зелка во вашиот сон, тоа симболизира безгрижен живот. Можно е вашите родители да биле (или сè уште се) богати и да ви оставиле доволно пари што не мора да се грижите за неизвесна иднина. Како и да е, нема да сакате да седите дома со скрстени раце, туку ќе се потрудите да создадете што е можно повеќе.

Ако сонувате дека киселите зелка

Кога сонувате дека киселите зелка, тоа подразбира дека ќе се карате со вашето семејство. Веројатно секој ќе сака да се бори за своето право без намера да попушти и да се согласи на компромис што би довел до помирување.

Иако се чувствувате лошо по ваквите сцени, не успевате да ги промените карактеристиките за кои знаете дека им пречат на членовите на вашето семејство.

Ако сонувате дека јадете зелка

Кога сонувате дека јадете зелка укажува на тоа дека вашата желба ќе се оствари. По кој знае колку пати ќе дојдете до заклучок дека трпението се исплати и дека сте направиле добро со тоа што не сте се откажале од она што го сакате.

Без разлика дали станува збор за работа, емоции или нешто друго, јасно ќе го видите вашиот пат и ќе сторите сè за да бидете што поуспешни.

Толкувањето може да се разликува од тоа каква зелка сте јаделе во сон. Подолу можете да прочитате повеќе за значењето на соништата во кои јадете зелка.

Ако сонувате дека јадете салата од свежа зелка

Ако сте сонувале дека јадете свежа салата од зелка, тоа подразбира дека ќе доживеете многу позитивна промена во вашиот живот. Може да станува збор за љубов или работа, но во секој случај, ќе бидете задоволни со новостите што ви се случуваат.

За луѓето кои долго време биле без партнер, овој вид сон претпоставува запознавање со интересна личност со која би можеле да влезете во врска или брак.

Ако јадете салата од кисела зелка

Кога сонувате дека јадете салата од кисела зелка, тоа значи дека конечно ќе го ставите вашето здравје на прво место. За жал, ова ќе биде последица на симптомите што ги чувствувате во моментов, но сепак ќе направите некои промени што ќе влијаат позитивно на вашето здравје.

Можно е да ги промените навиките во исхраната, да се ослободите од порокот во кој уживате долго време или да воведете повеќе физички активности во вашето секојдневие.

Ако јадете варена (слатка) зелка

Сон во кој јадете зготвена слатка зелка укажува на тоа дека сте претерале со проблемот што го имате. Точно е дека оваа ситуација ве загрижува и тоа е сосема нормално. Меѓутоа, ако само го смените аголот на гледање, ќе сфатете дека тоа не е трагедија, како што ви се чини во моментот. Оставете блиски луѓе да ви дадат совет, сигурно нивните намери не се лоши и сакаат да ви помогнат.

Ако јадете варена кисела зелка

Кога сонувате дека јадете варена кисела зелка значи дека сте носталгични на времето кога сте биле помирни, побезгрижни или посреќни. Можно е некој настан да ве поврзал со детството или младоста, па затоа сте започнале интензивно да размислувате за тоа.

Таквите соништа често ги сонуваат луѓето кои го напуштиле родниот град или семејната куќа каде што пораснале поради школување или работа.

Ако јадете пржена зелка

Сонот во кој јадете пржена зелка укажува на тоа дека ќе се најдете во неволја поради личност без совест. Можно е некој да ве измами и да направите сè за да му помогнете за да испадне дека станува збор за обична измама и манипулација.

Ќе ја ставите главата на трупец заради некој што не го заслужил тоа и ќе бидете многу разочарани од таа личност.

Ако јадете пржена кисела зелка

Кога сонувате дека јадете пржена кисела зелка, тоа значи дека ќе влезете во конфликт со соседите заради обичај. Можеби ќе подготвите прослава и вашето семејство ќе бара да се почитува сè што диктира традицијата, додека вие ќе го сметате сето тоа за излишно.

Обидете се да им објасните на мирен начин зошто не го сакате тоа за да не се карате за такви работи.

Ако јадете пита со зелка

Ако сонувате дека јадете пита со зелка, тоа подразбира дека потсвесно обвинувате некого за нешто што ве повредило. Веројатно дури и не сакате да си признаете на себе си дека сте навредени од нечии постапки и се обидувате да го исфрлите сето тоа од мислите.

Ако станува збор за некој што ви е близок, можеби сепак треба да разговарате со него/нејзе во врска со тоа и еднаш и засекогаш да решите некои дилеми.

 Ако пиете сок од зелка

Пиењето сок од зелка значи дека ќе мора да се грижите за вашето здравје. Можно е нездрава исхрана, недоволно количество физички активности или голем стрес негативно да влијаат на вашата психо-физичка состојба. Не игнорирајте какви било симптоми, туку консултирајте се со лекар.

Наместо да барате дијагноза и лекови во списанија и на Интернет, би било подобро да организирате преглед кај специјалист.

Ако ставате облоги од зелка

Постои популарно верување дека зелката лечи бронхитис или кашлица. Ако сонувате да ставате обвивки од зелка, тоа значи дека сте наивни. Можно е некој да ве убеди во нешто нелогично и погрешно. Измамата нема да ја препознаете дури и ако е „послужена“ на послужавник.

Ако сте виделе во сон како некој става облоги од зелка, тоа подразбира дека сте загрижени за некој близок, кој, според вас, станал жртва на нечии злобни намери. Можеби вашиот пријател или член на семејството слепо му верува на својот партнер, т.е. партнерка, а вие сте свесни дека тоа не е добро.

Не сакате да се мешате во нивната врска, но болно е да го/ја гледате како „јури кон пропаст“. Иако ви е јасно за што станува збор, нема начин, да му/ ѝ ги отворите очите. Подобро е да се подготвите да пружите што е можно повеќе љубов и поддршка кога тој/таа ќе има потреба од тоа.

Ако купите зелка

Ако сонувате дека сте купиле зелка значи дека ќе започнете да штедите за да можете подоцна да си дозволите нешто што сакате. Можеби тоа е мала работа за која во моментот не сте подготвени да издвоите пари, па дури и не сакате да позајмувате за тоа.

Во секој случај, ќе бидете доста мотивирани и нема да ви биде тешко да ги прилагодите трошоците за да соберете пари.

Ако продадете зелка

Продажбата на зелка во сон укажува на тоа дека напредувате побавно отколку што би сакале. Веројатно вложувате многу труд, работа и време во нешто што не ги носи посакуваните резултати, или успехот кон кој се стремите стигнува доцна. Ако имате трпеливост и сте доволно упорни, сигурно ќе го остварите вашиот сон.

Ако украдете зелка

Ако сонувате дека крадете зелка, тоа подразбира дека е време да престанете да ги „исправате кривите Дрини“. Поради ставот дека сè мора да биде фер и според прописите, вие се доведувате во стресна состојба. Помирете се со фактот дека не можете да влијаете на некои работи и проблеми и продолжете да го менувате она што може да се промени.

Ако сонувате дека некој друг краде зелка значи дека ќе „галванизирате“ пријател. Можно е тој да стори нешто лошо или погрешно, а вие не ќе можете да го сокриете тоа. Вие нема да дозволите вашето пријателство да ги поткопува вашите сопствени принципи.

Ако фрлите зелка

Кога сонувате дека сте фрлиле зелка, тоа укажува на некаква поситна штета или загуба. Вашиот автомобил или домашен апарат може да се расипе, па затоа ќе мора да издвоите одредена сума пари за тоа. Загубата може да се рефлектира и во инвестирање во нешто што нема да ги исполни вашите очекувања.

Ако сонувате дека некој друг фрлил зелка, тоа значи дека ве гризе совеста затоа што не сте ја кажале вистината на вашата сакана личност кога го побарала тоа од вас. Навикнати сте да немате тајни меѓу вас двајцата, но сте прекршиле ветување што сте си го дале едни на други затоа што сте се плашеле дека вистината може да го/ја повреди.

Обидете се да ја поправите грешката за да не ве мачи потсвеста со тоа.

Ако откинувате лисја од зелка

Ако сонувате дека кинете лисја од зелка е предупредување да бидете понежни и повнимателни кон партнерот, т.е. партнерката ако сакате таа врска или брак да преживеат. Многумина се согласуваат дека за успех на секоја врска, а особено емотивна, важно е луѓето да бидат искрени едни со други и да постои доверба и љубов во која постојано се вложува.

Истото важи и за односите со пријателите кои ви значат многу во животот. Не можете да очекувате дека тие секогаш ќе бидат тука за вас, ако веќе неколку пати сте ги изневериле.

Ако сте виделе во сон како некој кине лисја од зелка, тоа значи дека се сомневате во вашиот партнер, т.е. во верноста на партнерката. Можно е погрешно да сте протолкувале некој негов/нејзин потег, па ви се јавил „црвот на сомнежта“.

Сте почнале да го преиспитувате и анализирате секој негов т.е. нејзин збор или потег, наместо отворено да го/ја прашате за што станува збор. Не смеете да дозволите паранојата да ја уништува врската во која сте вложиле толку многу.

Ако сонувате расипана зелка

Скапана зелка во соништата обично симболизира живот без турбуленции или победа над непријателите. Можно е да минувате низ бурен период и ви се чини дека тој никогаш нема да заврши. Сепак, не сте во право. Во блиска иднина, ќе се наместат некои коцки за да можете да се опуштите и да влезете во мирна фаза од вашиот живот.

Ако сонувате црвена (виолетова) зелка

Црвена т.е. виолетова зелка укажува на тоа дека ќе бидете опкружени со позитивни луѓе, како на работа, така и во приватниот живот. Ќе извлечете енергија и мотивација од нив, па наскоро би можеле да го постигнете замисленото.

Значењето на сонот може да биде поедноставно. Ако неодамна сте јаделе, засадиле или поткиселиле зелка, тоа сигурно ви оставило впечаток.

Дефиниција за зелка

Зелката е повеќегодишно тревно растение што се користи во исхраната на луѓето.

Најчитани неделава

sonovnik-sidebar.jpg